• Šiestaci v hlavnom meste

            20. 3. 2023

            Cieľom našej výpravy bola jedinečná výstava Cosmos Discovery. Nás teda vôbec nesklamala! Zoznámili sme sa s históriou vesmírnych letov od predstáv Julesa Verna až po súčasnosť, videli sme zbierku skafandrov a reálne modely vesmírnych lodí, raketoplánov a rakiet, exponáty z USA aj z Ruska, ktoré boli vo vesmíre.

            Nezabudli sme ani na kultúrno-historické pamiatky a zaujímavosti Bratislavy. Prešli sme ponad Dunaj Mostom SNP a preskúmali spôsob fungovania výťahu k vyhliadkovej veži UFO. Z mosta sme mali ukážkový výhľad na Prírodovedné múzeum SNM, Bratislavský hrad, na model uhorskej kráľovskej koruny na Dóme sv. Martina. Zastavili sme sa pri krásnej historickej budove Slovenského národného divadla, čumeli sme na Čumila a, samozrejme, pozdravili sa so Schöne Nácim. Prešli sme časťou kráľovskej korunovačnej cesty aj popod Michalskú bránu so zlatým míľnikom. Zistili sme, že pani prezidentka sa nachádza v prezidentskom paláci, dokonca sme mali možnosť vidieť striedanie čestnej stráže. V súvislosti s Fontánou mieru (Planétou mieru) sme si nezabudli spomenúť Picassovu holubicu mieru, nakukli sme aj do Grassalkovichovej záhrady. Samozrejme, k všetkému nám pani učiteľky povedali rôzne zaujímavosti.

            Podvečer sme unavení, ale plní zážitkov a nových poznatkov vhupli do náručia svojich najbližších.

             

          • Návštevy škôlkarov

            16. 3. 2023

            Prišli nás pozrieť predškoláci z MŠ na Ulici 9. mája v KNM a z Litovelskej. Poprezerali si priestory našej školy, zúčastnili sa dokonca odovzdávania diplomov a niektorí sa objali aj so svojimi staršími súrodencami. Čo však bolo pre nich to najzaujímavejšie? No predsa to, že si mohli vyskúšať, aké je to sedieť vo veľkej školskej lavici a byť tak na chvíľu súčasťou prváckych tried. Naši prváci si pre nich aj so svojimi triednymi učiteľmi pripravili zaujímavý program. A či sa im u nás páčilo? To už posúďte sami a pozrite si priložené VIDEO a fotografie.

            Milí predškoláci, už teraz sa tešíme a pozývame vás aj s vašimi rodičmi na DOD. Čaká na vás veľa ďalších prekvapení.

        • Riaditeľské voľno – TESTOVANIE 9
          • Riaditeľské voľno – TESTOVANIE 9

            8. 3. 2023

            V stredu 22. 3. 2023 sa uskutoční Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka ZŠ – TESTOVANIE 9 – 2023 z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

            V súvislosti s organizačným zabezpečením testovania udeľuje riaditeľka Základnej školy, Dolinský potok 1114/28 v Kysuckom Novom Meste žiakom 6. - 8. ročníka riaditeľské voľno.

            Žiaci 1. – 5. ročníka sa učia podľa riadneho rozvrhu vyučovacích hodín. Školský klub detí a školská jedáleň ostáva v plnej prevádzke.

            Všetci žiaci 6. - 8. ročníka sú na tento deň /streda/ z obeda automaticky odhlásení.

             Mgr. Anita Tomaníčková riaditeľka školy

        • ŠKD v zime
          • ŠKD v zime

            7. 3. 2023

            Zimné obdobie bolo plné snehu, radosti a veselosti. Svoje tvorivé umenie sme predviedli nielen v stavaní snehuliakov, ale aj v cukrárskom umení. Vo februári sme si pochutnali na muffinoch a pizzi a vybláznili sme sa aj na fašiangovej veselici. Pozrite si TU

          • Druháci vytvorili lapbook. 🤔 !?

            7. 3. 2023

            Slovo lapbook vzniklo spojením anglických výrazov lap (lono) a book (kniha) a pomenúva knižku, ktorá sa zmestí do lona dieťaťa. Naši druháci sa tohto anglického slova nezľakli a takúto mini encyklopédiu si vytvorili, aby si učivo o kostre a svaloch v hlávkach lepšie zafixovali. V čarovnej obálke našli kosti, ktoré správne poukladali do nášho kamaráta Marcelka a naučili sa dôležité kosti pomenovať. Zúročené vedomosti vložili do malej knihy, pomocou ktorej si môžu zopakovať osvojené učivo. Nabudúce ju doplníme učivom o svaloch. Už teraz sa tešíme!

          • Biatlon zábavne

            7. 3. 2023

            Naši žiaci si dnes v telocvični vyskúšali simuláciu biatlonu. Na začiatku dostali štartové čísla a následne strieľali z laserovej pušky na terč v digitálnej podobe. Potom si vyskúšali pohyby na upravených kĺzavých podložkách, pohyb na nich simuloval beh na lyžiach. Mali však na to predpísaný časový limit. Potom opäť nasledovala streľba a do konca času bežkovanie. Deti aktivita veľmi zaujala. Dokonca až tak, že sa pýtali, či nie je v škole taký krúžok. Dvadsať najlepších bude ocenených diplomom a vecnou cenou! Tešíme sa na ďalšiu podobnú akciu.

        • Medzinárodný deň materinského jazyka
          • Medzinárodný deň materinského jazyka

            23. 2. 2023

            Mesiac február je bohatý na rôzne podujatia, sviatky či pamätné dni. Tak to bolo aj u nás v ZŠ Dolinský potok. Nezabudli sme ani na našu krásnu ľubozvučnú slovenčinu. Začali sme školským kolom Hviezdoslavovho Kubína, pripomenuli sme si úmrtie sv. Konštantína aj tajnú schôdzku štúrovcov, na ktorej sa dohodli o použití stredoslovenského nárečia pri kodifikácii spisovného jazyka. Čerešničkou na torte bol 21. február, kedy sme si pripomenuli Medzinárodný deň materinského jazyka. V tento deň sme sa na hodinách slovenského jazyka bližšie zoznámili s praslovančinou, vypočuli sme si, ako znela staroslovienčina, poprechádzali sme sa všetkými obdobiami vývoja našej slovenčiny. Najviac sme sa zabavili pri prepisovaní svojho mena do hlaholiky, cyriliky či azbuky, na preklade textov do štúrovčiny, ktorej základom je „píš, ako počuješ“ a prideľovaní slovanských mien.

            Zistili sme, že používanie slovenského jazyka v školách a na úradoch nebolo vždy takou samozrejmosťou ako dnes. Je pre nás dôležité uchovať si nielen spisovnú slovenčinu, ale aj nárečia, ktoré sú znakom našej národnej histórie.

            Mgr. Mária Záteková, ZŠ Dolinský potok KNM

        • Vaše 2% nám pomôžu...
          • Vaše 2% nám pomôžu...

            8. 2. 2022

            Milí rodičia a priatelia našej školy,

            tak ako každý rok, aj teraz máte možnosť rozhodnúť o poukázaní 2% zaplatenej dane z príjmu.

            Vďaka vašim príspevkom sme v minulom roku zakúpili nové pomôcky na vyučovanie, zaplatili sme úrazové poistenie pre žiakov, nakúpili sme nový nábytok, ktorý má nielen praktické využitie, ale skrášľuje výzor viacerých tried. V nastúpenom trende chceme pokračovať aj v tomto roku. Preto vás prosíme, v mene OZ Suľkováčik, o vašu pomoc.

            Poukázaním podielu zo zaplatenej dane z vašich príjmov pre Občianske združenie Suľkováčik sa vaše príspevky zmenia na konkrétnu pomoc našej škole, čím podporíte študijné podmienky našich detí.

            Je to jednoduché:

            Ak ste zamestnanec:

            • do 15. februára požiadajte svojho zamestnávateľa o ročné zúčtovanie preddavkov na daň a vystavenie Potvrdenia o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti,
            • vyplňte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby
            • do 30. apríla 2023 doručte tlačivá na daňový úrad podľa Vášho bydliska (resp. najneskôr do 26. apríla 2023 môžete odovzdať na ekonomickom oddelení v budove školy alebo vhodiť do našej poštovej schránky pri hlavnom vchode do školy).

            Ak ste SZČO alebo právnická osoba:

            • vyplňte v daňovom priznaní pre FO alebo PO kolónky pre poukázanie 2 % dane z príjmu.

            Údaje:

            IČO:42390443

            OZ Suľkováčik

            V mene všetkých vám zo srdca ďakujem! Vladimír Magura, predseda OZ Suľkováčik

          • NAŠE ŠKOLSKÉ ČISTIČKY

            20. 2. 2023

            Čistička odpadových vôd v KNM nás tak veľmi inšpirovala, že sme začali na hodinách chémie premýšľať, ako by sme takú čističku zhotovili, ak by sme sa niekedy stratili hlboko v lese a zostali bez pitnej vody. Pomocou plastovej fľaše a ľahko dostupných prírodnín sme čističku zhotovili a odskúšali. Ak vás zaujíma, či naše čističky naozaj fungovali, prikladáme krátke video TU

        • Sv. Valentín
          • Sv. Valentín

            16. 2. 2023

            Aj v našej školskej rodine sme si pripomenuli, ako sa máme radi. Či už učitelia, žiaci alebo aj tajné lásky.

            Pozrite si zostrih toho najlepšieho na našom FB profile: TU