• Ako sa postarať o ovocnú záhradku pred zimou?
          • Ako sa postarať o ovocnú záhradku pred zimou?

            21. 11. 2022
            V rámci projektu SK-KLÍMA – Učíme sa rozumieť prírode sme počas hodiny biológie strávili čas vonku v  ovocnej záhradke. Navštívila nás aj členka Slovenského zväzu záhradkárov v Kysuckom Novom Meste - pani uč. Mgr. Zuzana Sládeková. Dozvedeli sme sa, ako funguje nádrž na zachytávanie dažďovej vody, ktorá je umiestnená priamo v ovocnej záhradke, aké sú spôsoby šetrenia vodou a aká je dôležitá nielen pre naše ovocné stromy. Určovali sme druhy ovocných stromov, ktoré sme označili novými vinetami. Na záver sme pomocou štetca a vápna natreli 25 ovocných stromov a zopár kríkov. Dozvedeli sme sa viacero zaujímavých informácií o tom, ako zazimovať našu záhradku. A keďže sme pracovali ako usilovné včielky, tak boli našou odmenou chutné jabĺčka. Už teraz sa tešíme na bohatú a zdravú úrodu! 😊
          • Jeseň v ŠKD

            3. 11. 2022

            V ŠKD sme si jeseň užili naplno! Zabavili sme sa pri púšťaní šarkanov a športových súťažiach. No nezabudli sme ani na zemiakový týždeň, ktorý sme strávili pri pečení a pochutnávaní si na zemiačikoch. Dokonca sme si zahrali aj zemiakovo-bábkové divadielko a zatancovali sme si so strašidlami.

          • Poznávacia exkurzia do Čadce

            3. 11. 2022

            Počas uplynulých dní sme sa vybrali so žiakmi 5., 6. a 7. ročníka do Čadce. A keďže tam nechodíme až tak často, tak sme navštívili rovno dve miesta. Kysucká knižnica bola našou prvou zastávkou. Vďaka milým pani knihovníčkam sme spoznali jednotlivé časti knižnice, zoznámili sme sa so spôsobom zoraďovania kníh a možnosťami, ktoré knižnica ponúka. Na chvíľku sme sa ocitli aj v rozprávke, lebo v knižnici sa nachádza miestnosť s krásnymi pomaľovanými stenami.

            Štátny archív v Žiline sídliaci v Bytči má svoju pobočku v Čadci, a preto sa stal našou druhou zastávkou. Pre žiakov to bola výborná príležitosť, aby sa zoznámili s prácou v archíve. Veď s niečím takým sa nestretnú každý deň. Zistili, že archív je veľmi dôležitý a bez neho by sme len ťažko spoznávali históriu nášho kraja a svojich blízkych. Pozreli sa aj do depozitára archívu, ktorý slúži na uskladnenie písomností a ich uchovanie pre ďalšie generácie. Sme si istí, že návšteva týchto miest priniesla žiakom nové informácie a ďakujeme všetkým, ktorí sa o to pričinili.

          • Návrat do praveku

            3. 11. 2022

            Suľkovskí šiestaci cestovali v čase a na hodine dejepisu sa vrátili do doby kamennej. Vyskúšali si, ako vyrobiť jednoduché zbrane, aby dokázali prežiť v tvrdých podmienkach praveku. Niektorí z nich dali prednosť umeniu a vyrábali venuše či iné úžitkové predmety.

        • Zážitková hodina biológie v 5.A
          • Zážitková hodina biológie v 5.A

            3. 11. 2022

            Do fotogalérie bol pridaný nový album Zážitková hodina biológie v 5.A.

            V rámci projektu SK-KLÍMA – Učíme sa rozumieť prírode sme na hodinách biológie  vyučili slnečný jesenný čas na zážitkové vyučovanie. S našimi piatakmi sme pozorovali pomocou nášho výborného zraku, lupy a ďalekohľadu živé a neživé zložky prírody nachádzajúce sa v oddychovej zóne v areáli školy. Prešli sme sa po pocitovom chodníku plného neživých prírodnín. Zo živých organizmov sme pozorovali živočíchy a rastliny s nižšími nárokmi na závlahu, o ktorých sme sa dozvedeli zaujímavosti a význam ich pestovania. Keďže nás zaujali orgány rastlín a chceli sme sa pozrieť do vnútra, na ďalšej hodine sme pomocou mikroskopu pozorovali pokožku rastliny. 😊