• Medzinárodný deň materinského jazyka
          • Medzinárodný deň materinského jazyka

            23. 2. 2023

            Mesiac február je bohatý na rôzne podujatia, sviatky či pamätné dni. Tak to bolo aj u nás v ZŠ Dolinský potok. Nezabudli sme ani na našu krásnu ľubozvučnú slovenčinu. Začali sme školským kolom Hviezdoslavovho Kubína, pripomenuli sme si úmrtie sv. Konštantína aj tajnú schôdzku štúrovcov, na ktorej sa dohodli o použití stredoslovenského nárečia pri kodifikácii spisovného jazyka. Čerešničkou na torte bol 21. február, kedy sme si pripomenuli Medzinárodný deň materinského jazyka. V tento deň sme sa na hodinách slovenského jazyka bližšie zoznámili s praslovančinou, vypočuli sme si, ako znela staroslovienčina, poprechádzali sme sa všetkými obdobiami vývoja našej slovenčiny. Najviac sme sa zabavili pri prepisovaní svojho mena do hlaholiky, cyriliky či azbuky, na preklade textov do štúrovčiny, ktorej základom je „píš, ako počuješ“ a prideľovaní slovanských mien.

            Zistili sme, že používanie slovenského jazyka v školách a na úradoch nebolo vždy takou samozrejmosťou ako dnes. Je pre nás dôležité uchovať si nielen spisovnú slovenčinu, ale aj nárečia, ktoré sú znakom našej národnej histórie.

            Mgr. Mária Záteková, ZŠ Dolinský potok KNM

          • NAŠE ŠKOLSKÉ ČISTIČKY

            20. 2. 2023

            Čistička odpadových vôd v KNM nás tak veľmi inšpirovala, že sme začali na hodinách chémie premýšľať, ako by sme takú čističku zhotovili, ak by sme sa niekedy stratili hlboko v lese a zostali bez pitnej vody. Pomocou plastovej fľaše a ľahko dostupných prírodnín sme čističku zhotovili a odskúšali. Ak vás zaujíma, či naše čističky naozaj fungovali, prikladáme krátke video TU

        • Sv. Valentín
          • Sv. Valentín

            16. 2. 2023

            Aj v našej školskej rodine sme si pripomenuli, ako sa máme radi. Či už učitelia, žiaci alebo aj tajné lásky.

            Pozrite si zostrih toho najlepšieho na našom FB profile: TU

          • Naši miláčikovia

            16. 2. 2023

            Zvieratká v škole? Áno! Žiaci z 1. stupňa si užili deň so psíkom, korytnačkou, papagájom, zajačikom a inými zvieratkami. Dozvedeli sa o nich množstvo zaujímavých a poučných informácií. Ďakujeme študentkám veterinárneho lekárstva za skvelú besedu.

        • Dôležitý oznam ŠJ 
          • Dôležitý oznam ŠJ 

            6. 2. 2023

            Vedúca školskej jedálne oznamuje rodičom a stravníkom, že od 7.2.2023 už môžu obedy odhlasovať a prihlasovať aj cez EduPage do 7:30 hod. v aktuálny deň. Po tejto hodine už odhlásenie a prihlásenie nebude možné. Odhlasovanie a prihlasovanie obedov cez e-školy a mobilnú aplikáciu bude akceptované do 28.2.2023. 

            Možnosti odhlásenia a prihlásenia denne do 7:30 hod.: 

            • telefonicky na t.č.: 041/421 32 77 
            • mailom na e-mail: veducasj@zsdolinskypotok.sk  
            • cez EduPage 

            Pri platbách je nutné uvádzať pridelený variabilný symbol a v poznámke pre príjemcu uvádzať meno, priezvisko a triedu. V prípade nevyplnenia týchto údajov, bude platba vrátená späť odosielateľovi. 

             V prípade otázok kontaktujte vedúcu školskej jedálne na t.č.: 041/421 32 77, e-mail: veducasj@zsdolinskypotok.sk.

        • Návšteva v čističke odpadových vôd v KNM
          • Návšteva v čističke odpadových vôd v KNM

            1. 2. 2023
            V rámci projektu SK-KLÍMA – Učíme sa rozumieť prírode ukončili žiaci 7. ročníka tematický celok Voda návštevou Čističky odpadových vôd v KNM. Počas výkladu mohli priamo vidieť jednotlivé časti čističky a oboznámili sa s postupmi čistenia odpadových vôd.
            Podrobný výklad aj s popisom technologických stupňov prevádzky nám poskytol p. Ing. Ľuboš Jašurek, ktorému chceme touto cestou vyjadriť naše veľké poďakovanie.