• Didaktické hry a účelové cvičenie v prírode
          • Didaktické hry a účelové cvičenie v prírode

            28. 6. 2023

            V pondelok 26. 6. 2023 sme si opäť užili deň na čerstvom vzduchu. Pre žiakov na 1. stupni boli pripravené didaktické hry, v ktorých predviedli svoje vedomosti a zručnosti získané počas vyučovania. Skladaním puzzle si oprášili vedomosti o záchranných zložkách, vyskúšali si, ako obviazať ranu či preniesť zraneného. V pexese o liečivých rastlinkách preukázali pamäť a priestorovú orientáciu. Svoju fyzickú zdatnosť predviedli v skákaní na jednej nohe alebo znožmo a triafaní loptičkou na cieľ. Veľmi sa im páčilo podliezanie pod lanom. Deti zvládli všetky stanovištia a odchádzali zo školy plní zážitkov. A čo zažili žiaci 2. stupňa? Tak tí si to so svojimi pedagógmi namierili rovno do sedla medzi Veľkým a Malým Vreteňom. Počas túry sa rozprávali o okolitej prírode, spoznávali ju a užívali si pekné výhľady na Kysucké Nové Mesto či blízke dedinky. Túra sa všetkým páčila a pobyt na čerstvom vzduchu si naplno vychutnali.

        • Ako sme experimentovali na chémii
          • Ako sme experimentovali na chémii

            27. 6. 2023

            Hodiny chémie sme okrem teórie oživili aj obľúbenými pokusmi. Naším cieľom je budovať pozitívny vzťah k predmetu, naučiť sa niečo nové, odhaliť nepoznané a podnietiť tak bádateľského ducha. Najskôr sme dokazovali prítomnosť bielkovín vo vaječnom bielku, v mlieku a v proteíne, potom sme vytvorili veľkého faraónovho hada a sledovaním farebných zmien v skúmavkách sme určovali pH prostredia. V ďalšom pokuse sme prebudili ducha v Aladinovej lampe, vyrobili sme dostatok zubnej pasty aj pre slona a zisťovali sme, aké faktory urýchľujú chemické reakcie. Na záver sme sa hrali s ohňom a vyskúšali sme pokus horiacich rúk. Podpálením rúk sme vytvorili horiacu reťazovú reakciu.

          • Remeslo má zlaté dno

            27. 6. 2023

            V jedno júnové ráno sa žiaci 2., 3. a 4. ročníka vybrali na školský výlet. Ich cieľom bola oravská dedina Zuberec, v ktorej sa nachádza Múzeum oravskej dediny. Malé dreveničky ich očarili a boli zvedaví, čo sa v nich ukrýva. Na pár hodín sa zrazu ocitli v inej dobe. V škole z minulého storočia sa dozvedeli, že naši predkovia používali na písanie griflík, tabuľku, husacie brko a kalamár. Zistili aj to, ako ťažko museli ľudia pracovať, aby získali dostatok potravy. Na chvíľku sa stali hrnčiarmi, drotármi, kožiarmi, rezbármi a dokonca si vyskúšali aj techniku podmaľovania na sklo. Všetko bolo pre nich nové, zábavné a poučné. Pochopili, že remeslo má zlaté dno a aby sa niečo naučili, musia tvrdo pracovať. Okrem zručností nadobudli aj nové poznatky, ktoré využili v krátkom teste o múzeu a následne získali sladkú odmenu. Z múzea odchádzali spokojní a už teraz sa tešia na ďalší výlet.

          • Koncoročný výlet prvákov

            27. 6. 2023

            To už je fakt koniec? Všetci prváci úspešne zvládli prvú triedu, a preto si zaslúžili odmenu, ktorou bol koncoročný výlet. Hurá!

            Navštívili Považský hrad, prešli sa po Manínskej tiesňave, pri symbolickom cintoríne sa stretli s horolezcami, v kempingu Manínskej tiesňavy si opiekli klobásky, zahrali sa a teta maliarka im urobila pekné tetovačky na ruke. Na spiatočnej ceste sa zastavili ešte na zmrzline v Bytči. Bol to krásny deň plný zážitkov.

          • TALENTY 2023

            19. 6. 2023

            Dňa 16. 06. 2023 organizovalo CVČ v KNM slávnostné oceňovanie úspešných žiakov základných škôl v rámci okresu KNM. Po krátkom kultúrnom programe si žiaci prevzali ceny i diplomy.

            Olympiáda z anglického jazyka – T. Hlavatá

            Matematické súťaže – L. Oravec, K. Melišíková, J. Šprlák, J. Novák, F. Plačko, L. Mackovič

            Dejepisná olympiáda – K. Sásik, J. Magura, M. Škvrnda

            Biologická olympiáda – K. Ivánková, T. Kubíková

            Technická olympiáda – K. Sásik, J. Magura

            Hviezdoslavov Kubín – M. Majdáková, N. Játiová, A. Kurciník

            Športové súťaže – Z. Priečková, E. Plevková, A. Vlčková, B. Sucháň

            Všetkým ešte raz srdečne blahoželáme!

          • Boli ste už niekedy vo včelnici v Povine?

            19. 6. 2023

            My áno a mali sme sa vynikajúco! Od pánov včelárov sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí o včielkach a o liečivých rastlinách. Obliekli sme sa do ochranných oblekov a navštívili sme včelí úľ. Pán včelár nám vysvetlil, ako to bežne v úli funguje. Ak sme sa dokonca odvážili chytiť holými rukami trúda alebo včelí rámik, tak sme dostali plusové body. Samozrejme, pomohli sme aj pozametať chodníky a pomocou fúrika odviezť hlinu. Na záver sme si opiekli chutné špekáčiky a tí, ktorí získali najviac bodov za vedomosti a splnené aktivity, boli odmenení diplomom.

            Ďakujeme!

            S pozdravom 6. A

          • ŠKD – TROJBOJ 2023

            12. 6. 2023

            Ako navariť atletický trojboj? Potrebujete krásne počasie, športovo zdatné deti z ŠKD, ústretových rodičov, zanietené pani vychovávateľky a pani učiteľky. Všetko premiešate na školskom ihrisku v ZŠ Dolinský potok a športujete, kým nezískate medailu a výborný pocit z pohybu a priateľských stretnutí.

            Zároveň ďakujeme ŠKD Clementisova, Nábrežná, Nesluša a Radoľa za účasť.

            Športu zdar!

          • Naprieč časom – Prepojenie vedomostí z hodín dejepisu s realitou v Múzeu holokaustu v Seredi

            7. 6. 2023

            Koncom mája sme s deviatakmi vycestovali na exkurziu do Múzea holokaustu v Seredi. V rámci hodín dejepisu sme sa venovali vzniku a vývoju prvého Slovenského štátu, jeho politickému kontextu a vplyvu na spoločnosť. Exkurzia nám poskytla príležitosť skúmať viacero aspektov tejto doby a reflektovať na dôležitosť historických udalostí. Pri prehliadke múzea sme mali možnosť vidieť autentické exponáty, fotografie a dokumenty, ktoré nám priblížili život v prvej Slovenskej republike a zároveň nás konfrontovali s tragédiou holokaustu. Žiaci boli povzbudení k diskusii a kladeniu otázok, čo im umožnilo prehĺbiť si vedomosti a rozvíjať kritické myslenie. Spoznali hrdinské príbehy odporcov a preživších, ktorí bojovali proti nenávisti a utrpeniu. Toto spojenie im umožnilo lepšie chápať kontext, v ktorom sa udiali tieto udalosti a zároveň reflektovať na ich dôsledky. Veríme, že exkurzia prispela k zvýšeniu povedomia našich žiakov o historických udalostiach a pomohla im vnímať ich význam v súčasnom svete.

          • Rubik na Suľkove

            7. 6. 2023

            Dnes sme u nás odštartovali prvý ročník v skladaní rubikovej kocky. Žiaci si potrápili svoju logiku i šikovnosť.

            Gratulujeme všetkým zúčastneným a tlieskame Jakubovi Vlčkovi so skvelým časom 2:04, ktorý sa umiestnil na prvom mieste. Krásne druhé miesto obsadila Alica Vlčková a tretie miesto Gabika Solomonová. Tešíme sa na okresné kolo a ďalej trénujeme!

          • ZOO Bojnice

            7. 6. 2023

            Sezóna koncoročných výletov sa začala!

            Piataci a šiestaci navštívili krásne kúpeľné a historicky zaujímavé mestečko Bojnice. V Prepoštskej jaskyni sa zahrali na neandertálcov, zabavili sa v zrkadlovom bludisku a získali nové úžasné zážitky v ZOO. Naše kolektívy sú opäť pevnejšie a súdržnejšie.

          • Výlet v korunách stromov

            5. 6. 2023

            Naši siedmaci si svoj školský výlet užili v lanovom parku TARZANIA Hrabovo v Ružomberku. Skvelú atmosféru počas celého dňa obohacovalo napätie z prekonávania prekážok či vlastného strachu. Oni to však zvládli perfektne a bolo im spolu super.

          • Deň detí na Suľkove

            5. 6. 2023

            No dnes sme sa veru nenudili! Opekačka, príroda, osviežovanie vodou, pokec pri pizzi, zmrzlina, šport a zaujímavé hry. Toto všetko sme spolu prežili a oslávili sme dnešný krásny sviatok. Využili sme nielen školský areál, ktorý je plný zelene, ale aj okolitú prírodu nášho mesta. Poobede pokračujeme s rodičmi...

          • ŠKD

            5. 6. 2023

            Naše školské ihrisko

            zmenilo sa na mravenisko.

            Deti zo školského klubu

            veru nepoznajú nudu.

            Postavili hrady, zámky,

            vytvorili dráhy, parky...

          • Študijná návšteva v Nórsku - Norway EduClima Study Tour

            5. 6. 2023
            Jessica Vráblová a Terezka Hlavatá z 9. ročníka navštívili Nórsko, kde na Ski Hight School v Osle odprezentovali náš projekt SK-Klíma – Učíme sa rozumieť prírode. Prezentovali v angličtine a išlo im to výborne. Sprevádzala ich pani riaditeľka Mgr. Anita Tomaníčková a p. uč. Mgr. Silvia Sidorová. Cestovali nielen autom, lietadlom, vlakom či električkou, ale aj metrom a loďou. Okrem prezentácie spoznávali mesto, navštívili botanickú záhradu, klimatický dom, múzeum, videli fjordy, zelené strechy a na praktickej aktivite si vyskúšali aj proces vsakovania v mestských dažďových záhradách. Po celý čas ich sprevádzali nórski partneri, ktorí im ochotne všetko povysvetľovali. Návštevou Nórska sme zároveň ukončili projekt, vďaka ktorému sme si mohli skrášliť náš školský areál.
            A takto skvele sa mal náš tím počas bilaterálnej aktivity v Nórsku...😎
          • Prváci a hasič

            1. 6. 2023

            V piatok 26. 5. 2023 prišiel medzi našich prváčikov veliteľ družstva Hasičskej stanice Žilina Pavol Cesnek. Pútavé rozprávanie doplnil aj ukážkami z práce hasičov. Bolo to veľmi poučné i zábavné zároveň. Ďakujeme za pekný záver ďalšieho školského týždňa.

        • Výchovný koncert
          • Výchovný koncert

            1. 6. 2023

            Žiaci prvého aj druhého stupňa sa dnes zúčastnili výchovných koncertov. Prvý stupeň mal tému Prvá pomoc a druhý stupeň zasa Ako zachrániť. A veru sa aj bolo na čo pozerať. Deti sa zapájali do koncertu potleskom a spevom. Oboznámili sa s tým, ako volať na linku 112 a priamo si na plastovej figuríne vyskúšali aj podanie prvej pomoci – teda masáž srdca a dýchanie z úst do úst. Počas koncertu si zároveň užívali veselé piesne. Na záver odmenili všetkých účinkujúcich búrlivým potleskom.