• Štvrtáci a ozoboty

            22. 11. 2023

            Dnešný deň (21. 11.) bol pre žiakov neuveriteľným zážitkom. Bolo to vďaka skvelej akcii, ktorú pripravila miestna knižnica. Toto podujatie bolo zamerané na vzdelávanie v oblasti robotiky a programovania. Žiaci mali možnosť prakticky spoznať svet technológií. S nadšením sa zapájali do tvorby a programovania pomocou farebných fixiek pre ozoboty, čo vyvolalo ich obdiv a nadšenie. Táto interaktívna a vzdelávacia skúsenosť bola pre nich skutočným prínosom a inšpiráciou.

          • Vianočné trhy

            21. 11. 2023

            Vážení rodičia,

            v mene rodičovskej rady vás chcem srdečne pozvať na VIANOČNÉ TRHY, ktoré sa uskutočnia v utorok 12. 12. 2023. Na prízemí školy sa budú predávať výrobky s vianočnou tematikou, ktoré vytvorili nielen žiaci našej školy, ale aj ich rodičia a starí rodičia. Chcem vás zároveň poprosiť, aby ste výrobku, ktorý škole poskytnete, sami navrhli jeho cenu. Stačí, ak cenovku priložíte k výrobku. Rodičovská rada pred predajom dohliadne na primeranosť stanovených cien všetkých výrobkov. Nebude chýbať ani vianočný punč, ktorého vôňa nám pripomenie blížiace sa vianočné chvíle.

            Ďakujem za spoluprácu a teším sa na stretnutie.

            S úctou Vladimír Magura, predseda RR

          • Učíme sa pre život

            20. 11. 2023

            16. 11. sa tretiacka trieda zmenila na kuchyňu a z detí sa stali kuchárky a kuchári. Najskôr sa zoznámili s kuchynským náradím a vysvetlili si, ako s ním pracovať bezpečne. Následne sa pustili do krájania a miešania. Bez problémov dokázali nakrájať paradajky, cibuľu, cesnak, pomiešať všetky ingrediencie a vytvoriť nátierku guacamole. Natrieť ju na rožok už bola hračka. Spoločne sme si na nej potom pochutili. Niektorí objavili aj nové chute. Šikovné gazdinky všetko na záver aj poumývali. Takýto deň bol super!

          • Talenty v ŠKD

            15. 11. 2023

            V ŠKD nám bolo veselo. Naše deti sa zmenili na nádejných heligonkárov, gitaristov, flautistky a klaviristky. No nechýbali ani šikovní speváci a speváčky, ktorí nám k dobrej hudbe krásne zaspievali.

          • Piataci historikmi a knihovníkmi

            14. 11. 2023

            Dňa 9. 11. 2023 sa piataci zo Suľkova stali na chvíľu historikmi v Štátnom archíve v Čadci, ktorý je pobočkou archívu v Bytči. Historici i občania majú možnosť si v ňom vybrať z 2 000 m archívnych dokumentov z územia Kysúc. Mali možnosť vidieť vzácnu najstaršiu knihu, ktorú tam majú – mestskú knihu z Kysuckého Nového Mesta z roku 1594. Veľmi ich zaujal aj prospech napr. z „merby“ a „mravov“ žiakov z rodného mesta z rokov 1923 – 1926. Hľadali odpoveď na najčastejšiu otázku, prečo ich známky boli také zlé. Na vlastné oči videli, ako sa dokumenty archivujú, chránia a sprístupňujú verejnosti. Dozvedeli sa, prečo archív môžu navštíviť až od 15 rokov a pri štúdiu v ňom môžu použiť iba obyčajnú ceruzu.

            V Kysuckej knižnici v Čadci sa s pani knihovníčkou porozprávali o knihách, ktoré práve čítajú či prečítali, získali viac informácií o slovenskom Andersenovi – Pavlovi Emanuelovi Dobšinskom. Veľmi ich zaujala aj prehliadka samotnej knižnice. Najradšej by zvyšok dňa strávili v rozprávkovej či tínedžerskej miestnosti. Zaujali ich aj umelecké diela Ondreja Zimku či Miroslava Cipára.

            Samozrejme, nezabudli sme ani na prehliadku Čadce, nášho bývalého okresného mesta. Piataci sa ukázali ako šikovné a vnímavé deti, na ktoré môžeme byť hrdí. Ďakujeme milým a ústretovým pracovníkom v archíve i v knižnici v Čadci.

             

             

          • Pomoc rodinám v hmotnej núdzi – dobrovoľná zbierka

            13. 11. 2023

            Podajme spolu pomocnú ruku rodinám, ktoré to najviac potrebujú.

            Mnohí z nás sa už tešia na Vianoce, ale medzi nami sú rodiny, ktoré budú musieť aj tento rok premýšľať, či dokážu pre svojich blízkych všetko zabezpečiť. Trápia ich finančné problémy, ktoré nedokážu sami vyriešiť. A v takýchto chvíľach je dobrá každá pomocná ruka. Preto aj tento rok rozbiehame v našej ZŠ tradičnú dobrovoľnú zbierku, ktorá potrvá od 13. 11. 2023 do 6. 12. 2023.

            Zbierať budeme predovšetkým trvanlivé potraviny (cestoviny, ryža, múka, cukor, olej, konzervy, strukoviny, sladkosti a pod.), ale prispieť môžete aj drogériou (mydlo, hygienické potreby, čistiace prostriedky, prášok na pranie, aviváž, zubná pasta a pod.). Budeme radi, ak sa do zbierky zapojíte.

            ĎAKUJEME!

          • Slnečná sústava očami žiakov 5. ročníka

            10. 11. 2023

            Najviac sa učíme vďaka vlastnej skúsenosti, keď môžeme jav, ktorý sa učíme, vnímať všetkými zmyslami. Na geografii si tak piataci prostredníctvom zážitkového učenia osvojili vedomosti o slnečnej sústave. Ich úlohou bolo vytvorenie 3D modelu slnečnej sústavy. Počas práce si museli naštudovať vedomosti o planétach, aby ich správne vo svojom projekte stvárnili. Prezentovanie projektov nám následne prinieslo aj nové a zaujímavé informácie. A čo samotné projekty? Tak tie sú úžasné!!!

          • Výchovný koncert

            10. 11. 2023

            Žiaci 1. aj 2. stupňa sa zúčastnili výchovného koncertu pod názvom Cesta do neznáma a Medzi nami. Na druhom stupni bol koncert zameraný na históriu Slovenska, naše významné osobnosti a dotkol sa aj tém rasizmus, extrémizmus či nenávisť. Žiaci mohli odľahčenou formou pochopiť dôležitosť vzájomnej akceptácie a priateľských vzťahov.

          • Ponožkový október 2023

            7. 11. 2023

            Máme za sebou krásnu zbierku, ktorej cieľom je pomôcť ľuďom bez domova. Zapojili sme sa do nej už po druhýkrát a sme veľmi radi, že sú stále medzi vami tí, ktorí sú ochotní nezištne pomáhať druhým. A koľko párov teplučkých ponožiek sa nám podarilo tentokrát spolu vyzbierať? Je to neskutočných 204 párov ponožiek! Podaril sa nám dokonca prekonať počet z minulého roka (121). Vyzbierané ponožky sme odovzdali Diecéznej charite v Žiline a oni sa už postarajú o to, aby sa dostali k ľuďom, ktorí to najviac potrebujú. Bez vás, ktorí ste sa do zbierky zapojili, by to však nebolo možné. Preto vám všetkým zo srdca ĎAKUJEME! #ponozkovyoktober