• Výchovný koncert
          • Výchovný koncert

            1. 6. 2023

            Žiaci prvého aj druhého stupňa sa dnes zúčastnili výchovných koncertov. Prvý stupeň mal tému Prvá pomoc a druhý stupeň zasa Ako zachrániť. A veru sa aj bolo na čo pozerať. Deti sa zapájali do koncertu potleskom a spevom. Oboznámili sa s tým, ako volať na linku 112 a priamo si na plastovej figuríne vyskúšali aj podanie prvej pomoci – teda masáž srdca a dýchanie z úst do úst. Počas koncertu si zároveň užívali veselé piesne. Na záver odmenili všetkých účinkujúcich búrlivým potleskom.

          • Biblia očami detí a mládeže

            30. 5. 2023

            Naša Lucka Chovaňáková získala v diecéznom (krajskom) kole vo svojej kategórii krásne 2. miesto. Táto výtvarná súťaž je zameraná na zobrazenie Biblie a jej miesta v živote človeka a v dejinách ľudstva z pohľadu poznávania Svätého písma. Dôraz sa kladie na nápaditosť a originálnosť vnímania Biblie.

            Srdečne blahoželáme!

          • Čítajme si...

            30. 5. 2023

            Aj my sme sa zapojili do detského čitateľského maratónu Čítajme si 2023. Celý týždeň sme prežívali nové príbehy a nechávali sa uniesť do sveta fantázie.

          • Literárna a technická Orava

            24. 5. 2023

            18. mája 2023 sme sa so žiakmi 8. ročníka vybrali spoznávať život a dielo dvoch významných slovenských literátov. V Jasenovej sme navštívili rodný domček Martina Kukučína a vďaka pani lektorke sme sa o ňom dozvedeli veľa zaujímavostí. Následne sme pokračovali do Dolného Kubína. Oravské múzeum nám poodhalilo život a tvorbu Pavla Országha Hviezdoslava. Naše putovanie sa tu však vôbec neskončilo a namierili sme si to do jednej z najchladnejších obcí Slovenska. V Oravskej Lesnej sa totiž ukrýva technický unikát. Oravská lesná železnica kedysi slúžila na prepravu dreva a v súčasnosti sa tu organizujú vyhliadkové jazdy. Počas tej našej nám síce pršalo, ale aj tak to bol pre nás zaujímavý zážitok.

          • Prváci v knižnici

            24. 5. 2023

            „Hurá! Už vieme čítať!“ zajasali prváci z 1. B. Už sa nevedeli dočkať, kedy budú v Mestskej knižnici v KNM slávnostne prijatí za jej členov. Podarilo sa im to 18. 5. 2023.

            Gratulujeme!

          • Sopky v podaní žiakov 5. ročníka

            24. 5. 2023

            Naši piataci dostali na hodine geografie zaujímavé zadanie projektovej práce. Ich úlohou bolo vytvoriť 3D model sopky. A veru sa im to aj úžasne podarilo! Nezapreli v sebe svoju kreativitu, šikovnosť i fantáziu. Modely sopiek obdivujú nielen ostatní žiaci, ale aj samotní učitelia. Veď sa pozrite sami a pochopíte, že všetci si zaslúžia velikánsku pochvalu. A aby toho nebolo málo, tak okrem fotiek si môžete pozrieť aj video, v ktorom uvidíte, že naše sopky nie sú ani zďaleka vyhasnuté.

        • Národný projekt Digitálny žiak - informácia
          • Národný projekt Digitálny žiak - informácia

            19. 5. 2023

            Vážení rodičia, 

            dávame vám do pozornosti informácie o národnom projekte Digitálny príspevok pre žiakov SR alebo Digitálny žiak.

            Projekt je určený nasledujúcim cieľovým skupinám:

            • žiaci, ktorí sú členmi domácnosti v hmotnej núdzi (príjem členov domácnosti nedosahuje sumy životného minima)
            • žiaci, ktorí majú vyjadrenie zariadenia poradenstva a prevencie o tom, že ich špeciálne výchovno-vzdelávacie potreby vyplývajú z ich vývinu v sociálne znevýhodnenom prostredí
            • žiaci, ktorí sú členmi domácností, ktoré neprekračujú 60% mediánu príjmu (na základe potvrdenia o výške príjmu, resp. doklad o nevykonávaní zárobkovej činnosti, napr. potvrdenie o nezamestnanej osobe) 

            Viac informácií získate a registračný formulár vyplníte na stránke projektu: www.digitalnyziak.sk.

        • Poďakovanie za darované 2 %
          • Poďakovanie za darované 2 %

            9. 5. 2023

            Milí rodičia a priatelia školy, 

            dovoľte, aby sme sa vám poďakovali za vašu aktivitu a čas potrebný na vypísanie tlačív pri poukázaní 2 % z dane.

            Teší nás, že sme opäť zasielali na daňový úrad hrubú obálku, čo svedčí o vašej priazni a snahe vypomôcť občianskemu združeniu Suľkováčik doplniť financie, ktoré každoročne využívame na oživenie vyučovacieho procesu alebo zveľadenie školských priestorov.

          • Olympiáda z matematiky a z biológie

            3. 5. 2023

            Dňa 12. 4. 2023 sa konalo okresné kolo matematickej olympiády pre 6. – 8. ročník. Celkovo do súťaže postúpilo 23 našich žiakov, ktorí úspešne riešili súťažné úlohy a podarilo sa im dosiahnuť pekné výsledky. Naše blahoželanie patrí najmä týmto žiakom: zo 6. ročníka obsadil A. Vlček 4. – 5. miesto, zo 7. ročníka obsadili E. Plevková 5. miesto a A. Vlčková 12. miesto, z 8. ročníka obsadili K. Melišíková 1. miesto, J. Šprlák 3. – 4. miesto, J. Magura 5. – 8. miesto a M. Klučka 5. – 8. miesto.

            13. 4. 2023 sa uskutočnilo okresné kolo biologickej olympiády. V kategórii E – botanika nás veľmi potešila K. Ivánková z 9. A, pretože postúpila do krajského kola. V kategórii E – zoológia nás reprezentovala T. Kubíková z 8. B, ktorá patrí medzi úspešné riešiteľky a umiestnila sa na skvelom 3. mieste.

            Všetkým srdečne blahoželáme!

          • Posledný aprílový týždeň sme zažili aj toto!

            3. 5. 2023

            Žiaci I. stupňa sa zúčastnili divadelného predstavenia Herkules alebo dobytie pekla. Išlo o bábkovú hru a deťom sa veľmi páčila. Okrem toho bola pre žiakov 3. ročníka zrealizovaná prednáška na tému Sladkosti závislosťou. Vďaka nej si obohatili svoje vedomosti o nové informácie.

            A čo žiaci II. stupňa? Naši „veľkáči“ zavítali do Domu kultúry v KNM, aby si vychutnali divadelné predstavenie LAST WISH v anglickom jazyku. Veď aj toto je jeden zo spôsobov, ako si obľúbiť cudzí jazyk.

        • DEŇ ZEME
          • DEŇ ZEME

            26. 4. 2023

            O ochrane našej zeme sa toho povedalo a hovorí naozaj veľa. Ale skutočne si ju chránime a nedovolíme, aby sa jej ubližovalo? Hm, tak na toto si už musí odpovedať každý sám. V našej základnej škole odpoveď na túto otázku poznáme veľmi dobre. A preto sme opäť oslávili DEŇ ZEME a pripomenuli si, že jej ochrana a starostlivosť o ňu je dôležitá. Na ruky sme si teda natiahli rukavice a vybrali sme sa jej pomáhať, aby sme tak vyjadrili poďakovanie za všetko, čo nám ponúka. Vyzbierali sme odpadky, odstránili sme burinu a suchú trávu, pozametali sme opadané lístie a vyčistili sme aj potok v blízkosti našej školy. Mladší žiaci prešli okolitými ulicami a vyzbierali odpadky aj tam. Slniečko akoby cítilo, že robíme úžasnú vec, a tak nám veselo hrialo počas celého dňa. Sme radi, že aj vďaka nám sa môže naša zem opäť usmievať.

        • Ako sa fúka a tvaruje sklo?
          • Ako sa fúka a tvaruje sklo?

            26. 4. 2023

            Je tkanie plátna a výroba výšiviek náročná?

            Na tieto otázky hľadali odpovede naši ôsmaci. A kam sa vybrali? No predsa do Valaskej Belej. Sklársky skanzen Sklený sen, ktorého majiteľom je pán Peter Dolinaj, im poskytol odpovede. Dozvedeli sa, aké je zloženie skla, pri akej teplote sa fúka a tvaruje a pozorovali aj priebeh výroby sklených výrobkov. Niektoré z nich už zdobia ich poličky. Múzeum plátna, tkáčstva a výšivky bol ďalším miestom hľadania odpovedí. Žiaci si odskúšali tkanie plátna a kobercov, pozreli si ukážku unikátnych belianskych krojov, pre ktoré je typická bohato zdobená výšivka a doplnili si informácie o tradíciách našich predkov.